El papiolenc Gerhard Grenzing, reconegut amb la Creu de Sant Jordi

2020-03-13 00:00:00

El papiolenc Gerhard Grenzing, el músic i orguener alemany que va obrir seu taller de construcció i reparació d’orgues al Papiol els anys setanta, ha estat reconegut amb la Creu de Sant Jordi, per la llarga trajectòria, àmpliament reconeguda, com a constructor i restaurador d’orgues històrics de Catalunya i les illes Balears. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

En Gerhard Grenzing va completar la seva formació com a orguener al prestigiós taller de Rudolf von Beckerath a Hamburg (Alemanya), amb menció d'honor. Després d'incrementar la seva experiència amb altres orgueners europeus i amb el desig d'estudiar els orgues ibèrics, es va traslladar a Mallorca als anys seixanta. Fascinat per l'originalitat i la inventiva que va descobrir als instruments històrics molt ben conservats, va decidir dedicar-se a la restauració i a la recuperació d'aquests orgues.

Va establir el seu propi taller al Papiol, prop de Barcelona, a mitjans dels anys setanta. Durant anys de desenvolupament continu i de lent progrés, ha realitzat amb els seus col·laboradors (la majoria formats per ell mateix), més de setanta restauracions i 180 nous instruments en tres continents, fruit del resultat de les investigacions constants i d'intensos treballs de creació.

Més informació:

https://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/premis/detalls/Aprov_CSJ_2020

Foto: família Grenzing (autoria: www.grenzing.com/cv.cfm?lingua=cat)

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: '13-03-2020 12:26