Mida del text  
1 3 2
| Mapa del web   

Festa de la Cirera

La Festa de la Cirera del Papiol es celebra el primer cap de setmana de juny. La primera edició va arrencar l'any 1982.

En les darreres edicions la Festa s'acompanya d’un Mercat de temàtica tradicional i d'una mostra d'entitats i artesans locals.

El mercat es situa al nucli antic de la població on hi ha durant tot el dia espectacles de cercaviles, animacions musicals, rondallaires i tallers amb jocs de tota la vida per als més menuts.

L’Associació de Pagesos del Papiol organitza per als dies de festa una venda de productes de l’horta del Papiol, perquè tots els visitants puguin veure una mostra dels productes que es conreen al poble.

La clàssica exposició de cireres té lloc generalment dins la la Sala del Castell. El diumenge hi ha el tradicional esmorzar dels pagesos i la festa queda closa amb una ballada de sardanes.


La història de per què al Papiol (i arreu del Baix Llobregat) s’hi cultiven cireres

El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres de Catalunya, i n'és la principal comarca productora, amb unes 200 famílies que viuen del cultiu d'aquesta fruita, sobretot a les zones muntanyoses de la comarca. La cirera és un cultiu tradicional de la comarca; la varietat més habitual és la burlat, la més primerenca, i l'starking, tot i que també es conreen una trentena de varietats diferents. El fet que siguin especialment primerenques i de secà fa que les cireres del Baix Llobregat siguin especialment valorades pel seu sabor dolç. El Papiol és conegut per la seva variant, La Papiola.

Fa prop de cent anys al Baix Llobregat, però, no n’hi havia, de cireres. Els pagesos tenien vinyes, i moltes. Va ser la fil·loxera la que va afectar el nostre territori i va canviar la vida de molts dels nostres pagesos. Però no només això, també va donar un tomb a la indústria del vi d'àmbit estatal i va canviar la força territorial dels productors de vi, relegant Catalunya durant molts anys a favor de, especialment, la Rioja.

La fil·loxera és un minúscul insecte procedent de l'Amèrica del Nord que s’alimenta de les arrels i les fulles de la vinya. El seu procés de reproducció és molt complex. El vent i els homes solen ser bons propagadors de la malaltia, de la mateixa manera que els insectes alats. Va ser introduïda cap al 1863 juntament amb plantes importades dels Estats Units. A partir de 1868 va destruir ràpidament les vinyes del sud de França, la qual cosa va provocar, per altra banda, una expansió de les vinyes al nostre país. La vinya catalana esdevenia aleshores la més important de l’Estat espanyol i travessava una gran etapa de prosperitat, ja que s’havia convertit, a causa de diferents crisis a la veïna França, en el seu principal proveïdor de vins comuns.

Però la fil·loxera, de França va passar a Girona i de Girona al Llobregat abans d’arribar al Penedès. La plaga va arribar a Catalunya l’any 1878. Mentre a la Península Ibèrica, la fil·loxera anava afectant diferents zones, com Màlaga o la vall del riu Duero…, d’altres territoris s’anaven aprofitant i desenvolupant la seva indústria del vi sense tants competidors. La Rioja va viure un forta expansió de les seves vinyes, mentre les altres zones que van patir la fil·loxera, en especial Catalunya, va veure molt mermades les seves possibilitats vinícoles que no es van poder recuperar de nou fins anys més tard.

Algunes zones del país, com el Baix Llobregat o el Barcelonès, van haver de canviar de conreu. Els pagesos del poble van trobar en la plantació de cirerers una alternativa al monocultiu de la vinya. La producció més important d’aquest fruit va arribar a la dècada dels 60 del segle XX. Per celebrar aquest èxit obtingut, els pagesos del poble s’apleguen cada any, el primer cap de setmana de juny, des de fa ja trenta anys, a la Festa de la Cirera.

Recursos relacionats


Imatges de la Festa de la Cirera


Festa de la Cirera 2012. Sala del Castell amb l'exposició cireres
Ampliar en una finestra emergent Festa de la Cirera 2012. Sala del Castell amb l'exposició cireres
Festa de la Cirera 2012. Vista entrada del Castell
Ampliar en una finestra emergent Festa de la Cirera 2012. Vista entrada del Castell
Cartell Festa de la Cirera 2018
Ampliar en una finestra emergent Cartell Festa de la Cirera 2018
Festa de la Cirera 2015
Ampliar en una finestra emergent Festa de la Cirera 2015
Catalunya i La Guerra de Successió
Ampliar en una finestra emergent Catalunya i La Guerra de Successió
Ajuntament del Papiol
Generalitat, 7-9 · 08754 El Papiol
Tel: 93 673 02 20 · Fax: 93 673 15 39
NIF: P0815700J
En col·laboració amb: