Mida del text  
1 3 2
| Mapa del web   

A l'estiu vigila amb el foc

El foc, un perill real
Ampliar en una finestra emergent El foc, un perill real
Data de publicació: 25.06.13
Des de l’Ajuntament del Papiol es vol recordar als ciutadans la necessitat d’extremar les precaucions davant el risc d’incendis que comporten les altes temperatures en èpoques d’estiu. Es demana als ciutadans que siguin molt conscients del perill que suposen, en el cas d’un poble com el Papiol, amb una gran part de territori forestal, les conductes que posin en risc el nostre espai natural. Alhora, també es vol recordar les pautes més recomanables per si de cas ens trobem amb un incendi.

L’Ajuntament del Papiol compta amb un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per a Emergències, un protocol d’actuació que s’activa en cas que un incendi posi en perill el terme municipal. El PAM organitza els mitjans humans i materials del municipi per fer front a l'emergència; coordina aquests mitjans amb els bombers i altres serveis, i vol assegurar la protecció de persones i béns. De la mateixa manera, assenyala els responsables de la direcció del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) i els responsables dels grups d'ordre, d'operacions, sanitari i logístic; presenta les guies d'actuació de cadascun d'aquests responsables i recull fitxes d'informació sobre els mitjans tècnics i humans de què disposa el municipi.


A L’ESTIU, VIGILA AMB EL FOC

_Mesures preventives
-No llanceu burilles enceses ni llumins. Ni caminant, ni per la finestra del cotxe.
-No enceneu focs artificials ni llanceu coets en zones de perill, ni que sigui a cap ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
-No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
-Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-les a l'abocador o triturar-les i en faran compost.
-No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
-Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
-Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

_En cas d’incendi a casa
-Truqueu al 112 i en tot cas, seguiu les indicacions de les autoritats.
-Remulleu les parts que puguin estar amenaçades.
-Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de llum i gas, agafeu les coses imprescindibles (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat.
-Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu les portes i finestres i tapeu qualsevol forat.
-Ompliu d'aigua la banyera i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.
-Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o llana. Si el fum és intens, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.

_En cas d’incendi a camp obert
-Si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos-en en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada.
-Si sou al cotxe, atureu-vos i tanqueu els vidres.
-Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous ni en coves. A prop del mar o de rius, acosteu-vos a l'aigua i, si cal, fiqueu-vos-hi a dins.

Ajuntament del Papiol
Generalitat, 7-9 · 08754 El Papiol
Tel: 93 673 02 20 · Fax: 93 673 15 39
NIF: P0815700J
En col·laboració amb: