Mida del text  
1 3 2
| Mapa del web   

Pagesos i Ajuntament presenten el cartell de la 34a Festa de la Cirera del Papiol

Pagesos i Ajuntament presenten el cartell de la 34a Festa de la Cirera del Papiol
Ampliar en una finestra emergent Pere Figueras (esquerra) i Adrià Rius
Data de publicació: 18.05.16
Els dies 4 i 5 de juny El Papiol tornarà a retre homenatge a la cirera, una fruita que va arribar a ser molt important per a l’economia del municipi fa unes dècades. Ho farà com sempre, amb una festa, organitzada pels agricultors de la localitat i l’Ajuntament. Pagesos i Ajuntament ens presenten el cartell de l’edició de la festa de la cirera d’aquest any, un cartell inspirat en la capacitat per reinventar-se que van tenir el segle passat els pagesos davant la plaga de fil•loxera que va afectar les vinyes.

Actualment, com a conseqüència dels canvis del sector agrícola, El Papiol ha deixat d’estar entre els principals productors de cireres, però aquest fruit i el seu conreu han quedat indiscutiblement integrats a la identitat del poble, com a part del seu patrimoni agrícola.

Segons els organitzadors, la Festa de la Cirera del Papiol no pot perdre la seva essència, el seu extracte. Estan convençuts que hi ha molta inventiva per continuar traient suc de la cirera, així com d’altres productes de la terra que també han portat prosperitat al poble.

Un dels objectius és que de cara al futur aquesta celebració cada cop agafi mes caire de fira comercial multisectorial per promocionar tant els diferents productes del camp com d'altres activitats econòmiques locals, com la restauració o el comerç.

Es vol que l’esdeveniment es vagi estructurant al voltant de la gastronomia i els productes de la terra i de qualitat. A banda de la cirera, hi tindran també cabuda altres productes autòctons, com els olis i els vins que actualment produeixen alguns papiolencs i papiolenques.

'AL PAPIOL TRAIEM SUC DE LA TERRA'

El missatge que es vol transmetre amb el cartell de la festa d’aquest any és que El Papiol és un municipi que agraeix a la terra els productes que sempre li ha donat, i dels quals és capaç de treure suc per poder prosperar.

A la foto, veiem Pere Figueras, president de l’Associació de Pagesos del Papiol, i Adrià Rius, regidor d’Agricultura, Festes i Comunicació.

La idea està inspirada en la capacitat que ja van tenir els pagesos papiolencs el segle passat de reinventar-se davant l’adversitat, quan van trobar en els cirerers una alternativa al monocultiu de la vinya.

El cartell de la 34a edició de la Festa de la Cirera del Papiol ha estat dissenyat per l'empresa Opacline.

ELS ORÍGENS DE LA FESTA: Al Papiol, fa cent anys, no hi havia cireres. Hi havia vinyes, bàsicament, i també oliveres. El raïm i l’oliva van ser dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera. De fet, es diu que són presents als possibles orígens del topònim de la població: pa-vi-oli. A causa d’una plaga de fil•loxera que va començar a afectar Catalunya el 1878, els pagesos d’aquell moment van haver de canviar de cultiu. Això no només va passar al Papiol. També a molts altres camps del Baix Llobregat i el Barcelonès. Aquests pagesos van trobar en els cirerers una alternativa al monocultiu de la vinya. Ara farà 34 anys, El Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a celebrar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita.

Recursos relacionats


Ajuntament del Papiol
Generalitat, 7-9 · 08754 El Papiol
Tel: 93 673 02 20 · Fax: 93 673 15 39
NIF: P0815700J
En col·laboració amb: