Mida del text  
1 3 2
| Mapa del web   

El Papiol torna a agrair l’aportació que fan les dones amb el seu treball

El Papiol torna a agrair l’aportació que fan les dones amb el seu treball
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 01.03.16
El Papiol retrà homenatge a les seves dones treballadores a través d’una exposició biogràfica titulada ‘Grans dones del Papiol’. Serà el tercer any que es repetirà la iniciativa dedicada a les dones que s’han passat la vida treballant; en alguns casos fent feines visibles i, en molts altres, en l’anonimat. L’exposició, que se centra sobretot en la feina no remunerada i poc reconeguda, s’inaugurarà dissabte 5 de març, a la biblioteca municipal.


La idea de fer un reconeixement a l’aportació que fan les dones amb la seva feina a través d’una exposició al voltant de les seves vides va néixer el 2014 com a proposta conjunta de la regidoria de Dona i la Biblioteca Valentí Almirall —que treballa en la preservació de la memòria històrica local—. Es va triar el col·lectiu de dones grans com a fil conductor de la celebració al Papiol del 8 de març com a dia internacional de la dona treballadora. L’objectiu no és sols reconèixer la feina de la dona, també la de la dona gran.

RECONEIXEMENT I AGRAÏMENT

Montse Garcés, regidora de Dona i Gent Gran: “Hem d’escoltar el que tenen a dir les persones que, pel fet d’haver viscut més anys, ens porten avantatja i ens guanyen en experiència. Hem d’aprofitar el que ens poden ensenyar”.

La voluntat és agrair públicament i de part de tots l’aportació que aquestes dones ens han fet al llarg de la seva vida amb la seva feina: “S’han ocupat de la casa, dels fills, dels avis, dels malalts, entre d’altres tasques” —comenta l’equip que organitza l’exposició, integrat per treballadors de l’Ajuntament i la biblioteca—. Totes elles, fins i tot les que han tingut una feina remunerada i una professió, han fet i continuen fent una feina molt invisible i, per tant, no reconeguda”.

PARLAR DE TOTES A TRAVÉS D’UNES QUANTES


Una trentena de papiolenques han estat protagonistes de les tres exposicions que s’han fet fins ara sota el títol ‘Grans dones del Papiol’, unes deu cada any. “Ens encantaria poder parlar de totes, però això és impossible”, raonen els membres de l’organització. Un dels objectius d’aquesta exposició per a totes les persones que hi ha al darrere és “aconseguir parlar de totes a través d’unes quantes”.

Fins al moment, les dones que han format part de les exposicions han estat proposades per l’equip que se n’ocupa. “Voldríem que molta més gent pogués proposar noms”, diuen. Pel que fa a aquest suggeriment, la regidora de Dona i Gent Gran no descarta encarregar aquesta tasca al Consell del Poble.

L’EXPOSICIÓ S’EMMARCA EN UN PROGRAMA D’ACTES I ÉS EL RESULTAT VISIBLE DE TOT UN TREBALL DE RECERCA BIOGRÀFICA

A més de l’exposició, s’han preparat (juntament amb d’altres entitats del poble, com el Casal de la Dona, l’Associació Setmana Cultural, Patrimoni del Papiol, l’escola municipal de música i dansa i el Centre Esportiu Municipal) altres actes i activitats que donen forma al programa de commemoració del 8 de març al Papiol.

Després de la inauguració de l’exposició, per exemple, el Casal de la Dona i l’Associació Setmana Cultural oferiran un aperitiu privat a les protagonistes de l’exposició. Sandra Posada, presidenta del Casal de la Dona del Papiol: “A través d’aquest aperitiu, o a través del dinar que vam cuinar per especialment per a elles l’any passat, les dones joves de les entitats que organitzem l’àpat volem fer una mena d’ofrena a les dones grans'.

Com a document dels seus testimonis, la biblioteca atresora tot el material que s’ha aplegat per a l’exposició, com gravacions de vídeo i transcripcions de totes les entrevistes a cadascuna o moltíssimes fotografies.

Silvia Lanau, directora de la Biblioteca Valentí Almirall, en fa el recompte: “Al darrere hi ha moltes hores de treball de recerca que han donat com a resultat un munt de material únic i de molt valor. Aquestes dones, que ens han parlat de les seves vivències, s’han referit també a coses i a persones rellevants per a la vida del poble en el seu moment i de les quals no hi ha hagut documentació fins que no hem recollit els seus testimonis orals”.

Més endavant, es possible que es compili part d’aquest material —un cop triat i seleccionat, sobretot per respectar la intimitat i privacitat dels testimonis— en un llibre dedicat a la vida quotidiana del Papiol durant el darrer segle i a tots els canvis d’aquest període, especialment pel que fa al paper de la dona.

L’exposició ‘Grans dones del Papiol’ es podrà visitar a la biblioteca Valentí Almirall fins el 19 de març.

Ajuntament del Papiol
Generalitat, 7-9 · 08754 El Papiol
Tel: 93 673 02 20 · Fax: 93 673 15 39
NIF: P0815700J
En col·laboració amb: