Mida del text  
1 3 2
| Mapa del web   

El Papiol comença a desvetllar el patrimoni musical del compositor papiolenc Miquel Pongiluppi

El Papiol comença a desvetllar el patrimoni musical del compositor papiolenc Miquel Pongiluppi
Ampliar en una finestra emergent El piano del mestre, cedit per la seva família a l'escola de música Miquel Pongiluppi del Papiol
Data de publicació: 13.12.16
En el marc de les Festes de Santa Eulàlia del Papiol, un grup de musicòlegs, amb la col•laboració de l’Ajuntament de la localitat, presentaran el projecte ‘Suona Pongiluppi’, que té com a objectiu treure a la llum l’obra del compositor papiolenc Miquel Pongiluppi (Barcelona 1907 – El Papiol 1990), un fons musical ingent bona part del qual encara està inèdit. El projecte consistirà a publicar una sèrie de documentals en format DVD sobre la vida i la producció d’aquest músic català del segle XX encara no prou conegut, però que forma part de la història de la música catalana. La iniciativa busca micromecenes a través de Verkami.

Miquel Pongiluppi Mercader va néixer a Barcelona i va morir al Papiol, on tenia una casa en què va passar molt de temps i en la qual va compondre part de la seva obra musical. L’escola municipal de música d’aquest municipi duu el seu nom i alguns dels seus familiars són veïns del poble i alumnes del centre. Al vestíbul de ‘Can Pongi’ (com popularment es coneix l’escola), hi ha exposat el seu piano.

L’any 2002 la família del mestre va donar el llegat de l’autor a l’arxiu del municipi, caixes plenes de milers de documents, composicions i papers diversos, perquè s’ordenessin i difonguessin. El 2012, l’Ajuntament del Papiol va signar un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona i uns estudiants de musicologia perquè comencessin pel primer pas: fer el catàleg de l’obra.

Els darrers temps, aquests estudiants de musicologia van crear un equip de recerca, recuperació i conservació del patrimoni amb altres experts d’altres disciplines artístiques amb la finalitat de publicar i difondre els treballs de Pongiluppi.

El resultat d’aquest treball és el que podrem descobrir aviat: una col•lecció de documentals divulgatius en format DVD, a partir d’una selecció de la producció del músic. El primer volum d’aquesta col•lecció batejada amb el nom de ‘Suona Pongiluppi’ es dirà ‘Espurnes’.

L’equip d’investigadors que impulsen el projecte (Pau Vázquez Pongiluppi, Violeta Tello Grau, Alícia Daufí, Paula Cornet Sardà i Cordelia Alegre Pradilla) defineixen aquest primer volum com “un recull d’obres curtes per a piano, vitalistes i serenes, que el mestre Pongiluppi va compondre en la seva maduresa vital, intel•lectual i creativa, en un àmbit íntim, sense grans pretensions, d’inspiració natural i despreocupada”.

A través de la col•lecció ‘Suona Pongiluppi’ podrem conèixer millor aquest personatge, el nom del qual, segons els directors del projecte, hauria d’estar entre els dels compositors catalans coneguts del segle XX, ja que consideren que “a banda de prolífera, la qualitat musical de la seva obra és molt bona”.

La de Miquel Pongiluppi Mercader, com expliquen els seus estudiosos, és una història representativa de molts artistes catalans del segle passat, que a causa de les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials van haver de desenvolupar la seva carrera en un àmbit més privat que públic.

En el context de les Festes de Santa Eulàlia, el proper dijous 15 de desembre tindrà lloc la presentació del projecte ‘Suona Pongiluppi’. L’acte es farà a la Biblioteca Valentí Almirall, a les 19.30 h. La pianista Alícia Dufí hi interpretarà alguna de les peces del compositor. Durant la presentació, també s’explicarà que els promotors de la col•lecció de l’obra de Pongiluppi cerquen aportacions econòmiques a través de la plataforma Verkami per tirar endavant la proposta.

Ajuntament del Papiol
Generalitat, 7-9 · 08754 El Papiol
Tel: 93 673 02 20 · Fax: 93 673 15 39
NIF: P0815700J
En col·laboració amb: