Mida del text  
1 3 2
| Mapa del web   

Diverses iniciatives a favor de la fauna papiolenca

Diverses iniciatives a favor de la fauna papiolenca
Ampliar en una finestra emergent S'ha de procurar el mínim contacte humà amb els pollets d'òliba
Data de publicació: 26.06.17
Aquesta primavera passada s’han desenvolupat dos projectes amb l’objectiu de preservar i mantenir la biodiversitat al Papiol. Un d’ells, impulsat per l’entitat local d'Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol, està relacionat amb la reinserció de l’òliba. L’altre, promogut pel departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, amb la col•laboració de l’escola Pau Vila, té com a finalitat promoure la proliferació de la població de ratpenats, una espècie que ajuda a mantenir a ratlla insectes com el mosquit tigre.INSTAL•LATS QUINZE NIUS PER A RATPENATS
Amb l’objectiu de garantir la biodiversitat al nostre entorn i, d’altra banda, de controlar les plagues de mosquits i altres insectes, l’Ajuntament del Papiol ha instal•lat al nucli urbà del municipi quinze torres niu per ratpenats. Vuit d’aquests nius han estat construïts pels alumnes de l’escola Pau Vila de primària del Papiol. Els ratpenats, donada la seva capacitat de menjar insectes, són fonamentals per mantenir un equilibri natural, sobretot en aquells llocs on l’activitat que s’hi desenvolupa pot afavorir la presència de mosquits. Per exemple, al Bosc del Blanc.

................................................................................................................
L’AJUNTAMENT RECORDA QUE NO ES DESTRUEIXIN ELS NIUS D’ORENETES

En aquest sentit, l’Ajuntament del Papiol també vol recordar a la població que existeixen aus, com les orenetes, que són, també, espècies insectívores molt eficaces; i que estan protegides per la Llei, així com els seus nius, ous i cries: destruir-los és motiu de multa. Els membres de l’entitat Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol volen reiterar aquest recordatori.
................................................................................................................

REINSERCIÓ DE DUES ÒLIBES
D’altra banda, integrants d’aquesta entitat local, han tornat a dur a terme a la població la tercera acció d’introducció natural d’òlibes a l’entorn papiolenc. La primera, la van fer el 2014, la segona el 2015 i la tercera, la passada primavera, quan van sol•licitar una parella de cries d’òliba al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa de la Generalitat.

L’acció consisteix a ajudar les cries perquè deixin el niu i comencin a interactuar amb la natura. Les cries d’òlibes que des del 2014 han estat cedides al grup d’Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol, quatre parelles reproductores comptant la d’aquest any, són exemplars que no poden fer soles aquest procés d’introduir-se a l’entorn per causes diverses, generalment a causa d’accidents. Se les ha d’ajudar, amb discreció i sense que notin la intervenció humana.

De manera natural, els pollets d’òliba, quan neixen, són alimentats al niu pels aliments que cacen els pares, fins que són prou grans per sortir a caçar sols. Quan els pollets ja surten del niu però encara no saben caçar és quan comença l’acció per introduir-los.

Per començar, es col•loca en un indret escollit de l’entorn una caixa que farà les funcions de niu i s’hi trasllada la parelleta, se les allibera del centre de recuperació, procurant el mínim contacte. Durant unes setmanes, se’ls porta menjar a la caixa, com ho farien els pares, evitant que les òlibes vegin els humans. I així van creixent, fins que, finalment, aprenen a caçar i marxen de la caixa. El procés, es va registrant amb una càmera de vídeo, que capta la vida nocturna d’aquesta espècie, com van i venen, per exemple, o com mengen.

La finalitat és que es un cop deixin el niu artificial, es quedin al poble i s’hi reprodueixen; tot i que els membres de Patrimoni del Papiol que s’han ocupat del projecte no poden assegurar del cert que hagi passat així. L’objectiu és preservar i promoure la biodiversitat com a part del nostre patrimoni.


FOTO: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol

Ajuntament del Papiol
Generalitat, 7-9 · 08754 El Papiol
Tel: 93 673 02 20 · Fax: 93 673 15 39
NIF: P0815700J
En col·laboració amb: