Festa de la Cirera


Un any més, el Papiol dona gràcies a la terra i a la vida

  • Enguany, la Festa de la Cirera del Papiol tindrà un altre format: un mercat de pagès i productes gastronòmics de proximitat
  • El mercat tindrà lloc diumenge 7 de juny, al carrer del Carme, de 9 a 14 h
  • L’objectiu d’aquest any és agrair la feina de la pagesia local i fomentar el producte de proximitat
  • El mercat es farà tenint en compte protocols de seguretat sanitària

Fa 38 anys que el Papiol celebra una festa per donar les gràcies a la terra pels seus fruits, la Festa de la Cirera, que va néixer el 1983, un any molt pròsper per a la pagesia local. Com a conseqüència de les restriccions d’activitats ocasionades per la pandèmia de la Covid-19, enguany la festa no es podrà celebrar com sempre. L’Ajuntament del Papiol, juntament amb l’Associació de Pagesos del Papiol, però, ha treballat en una proposta alternativa adaptada a les circumstàncies.

La festa tindrà un format molt reduït i amb uns objectius adaptats a la situació: un mercat de pagès i productes gastronòmics de proximitat, que tindrà lloc diumenge 7 de juny, al carrer del Carme, de les 9 del matí a les 2 de la tarda. Durant les 9 i les 10.30 hores, les persones de més de 65 anys tindran preferència per accedir-hi. El mercat estarà limitat a una desena de parades de venda de productes alimentaris.

Protocols de seguretat sanitària en temps de vetllar per la salut

“És temps d’espera i esperança. Temps de bons aliments, el de casa!”. Aquest és el lema de la festa d’enguany, al qual se sumen aquests altres missatges: és temps de donar suport al producte de proximitat, de donar les gràcies a la terra,  a la nostra pagesia i, sobretot, a la vida. En aquest sentit, l’organització posa èmfasi en un altre lema, el de celebrar la festa tenint en compte els protocols de seguretat sanitària adequats, ja que, sobretot, ara és temps de tenir moltíssima cura de la nostra salut.

Així, el mercat es farà a l’aire lliure, en un recinte tancat al carrer del Carme, amb controls a l’accés i a la sortida per limitar l’aforament per tal que es puguin respectar al màxim les distàncies de seguretat necessàries entre les persones. Serà obligatori l’ús de mascaretes i hi haurà dispensadors de productes per a la neteja de les mans. S’ha previst també la neteja adequada de l’espai, abans de l’obertura del recinte i un cop tancat. Tot això queda recollit en el Pla de contingència de la 38a Festa de la Cirera del Papiol.

S'accedirà al recinte per la plaça de Gaudí i se sortirà a l'altura del carrer de les Parres.

Donar suport al producte de proximitat, donar les gràcies a la terra i a la nostra pagesia

Les circumstàncies que ens han tocat viure aquesta primavera ens han demostrat la importància d’un model de consum basat en la proximitat. La nostra pagesia i els nostres comerços han jugat un paper clau en l’abastiment dels productes més necessaris, com els aliments.

L’Ajuntament del Papiol en aquests moments treballa en un pla de mesures per fer front als estralls econòmics causats per la crisi de la Covid-19. Algunes d’aquestes mesures estan pensades per donar suport al comerç i a la producció local. Aquesta edició especial de la Festa de la Cirera va en aquesta línia.

Donar gràcies a la vida, els orígens de la festa

Tot plegat fa pensar en els orígens de la festa. Els darrers anys del segle XIX, la plaga de la fil·loxera que va afectar els camps de raïm de Catalunya va fer que molts pagesos canviessin de cultiu i optessin per la cirera. El 1983, el Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita.

Un any més, el Papiol continua donant gràcies a la terra i a la vida.

-----------------------------------------

Arrels i innovació, passat i futur

Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Associació de Pagesos del Papiol i l’Ajuntament del municipi. Va néixer el 1983, més com a festa de la pagesia (amb caràcter de celebració) que no pas com a fira (amb finalitats més comercials i de promoció econòmica). Se celebra el primer cap de setmana de juny.

El cultiu de la cirera ha quedat integrat a la identitat del poble, ja que durant dècades ha estat molt important per a l’economia local, tot i que cada cop és més escassa. 

Encara que la producció de cireres ha anat disminuint els darrers temps a causa dels canvis de l’agricultura, no es vol deixar perdre l'essència de la festa. Per això es treballa per mantenir vives les arrels de la celebració, alhora que es cerquen alternatives que garanteixin la seva continuïtat.

Així, els plans per al futur són que cada cop vagi prenent més caire de fira, sense que perdi, però els seus orígens festius; que a banda de la cirera, també es promocionin altres productes de la terra, sobretot gastronòmics, de qualitat, autòctons, de quilòmetre zero i d’elaboració pròpia; impulsar altres activitats econòmiques locals, com la restauració i el comerç; o aconseguir la implicació de nous agents, com les grans empreses del municipi (i afegir-la a la actual col·laboració d’empreses més petites i entitats locals).

Tot plegat, amb el convenciment que de la cirera, se’n pot treure encara molt de suc.

L'ocasió idònia per voltar pel Papiol

El Papiol compta amb uns quants recursos atractius turísticament, com el seu entorn natural o el seu patrimoni arquitectònic i cultural, per exemple. Una gran ocasió per descobrir i redescobrir els tresors papiolencs és, precisament, la Festa de la Cirera.

Pa, vi, oli... i cireres (els orígens de la festa)

Al Papiol, fa cent anys, no hi havia cireres. Hi havia vinyes, bàsicament, i també oliveres. El raïm i l’oliva van ser dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera.

A causa de la plaga de fil·loxera que va afectar Catalunya, els pagesos d’aquell moment van haver de canviar de cultiu. Això va passar al Papiol i a molts altres camps del Baix Llobregat i del Barcelonès.

Fa més de tres dècades, el 1983, El Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita.

El poble, fins i tot, pot presumir d’una varietat de cirera local, que amb un nom inspirat en el topònim del municipi, la Papiola, s’ha comercialitzat arreu.

 

Nota de Premsa Festa de la Cirera del Papiol 2020

Pla de Contingència de la Festa de la Cirera del Papiol 2020

Escrit Associació de Pagesos i Ajuntament del Papiol

 

 

Galeria de cartells i programes de la Festa de la Cirera:

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 03-06-2020 10:43