Enguany la Festa de la Cirera arriba a la 40a edició!
Aquesta festa és un evident tribut a la terra, als seus fruits, a la vida. Mentre treballàvem en la preparació d’aquesta celebració, hem pogut conèixer una bonica història que va passar realment al Papiol, una història que il·lustra la voluntat original de la nostra festa, la voluntat d’agrair.
Els darrers anys hem treballat per potenciar la Festa de la Cirera i fer-la arribar més enllà per donar-la a conèixer fora dels límits del Papiol.
Oferir el més preuat que tenim en senyal d’agraïment és un acte d’amor. L’amor és, sens dubte, la millor manera de transcendir, traspassar fronteres i agermanar.
Precisament, d’això va la història que us compartim aquest any amb motiu de la celebració del 40è aniversari de la nostra Festa de la Cirera. Podem creure que les casualitats existeixen, o no. Sigui com sigui, aquesta narració ens ha arribat en un moment molt especial. De moment, només coneixem una versió del relat, la que ens ha contat la terrassenca Teresa Jordà Vitó, filla d’un dels protagonistes de la història.
En aquest enllaç podeu llegir el conte sencer.
En aquest enllaç podeu veure el vídeo.
Fa quaranta anys que el Papiol celebra una festa per donar les gràcies a la terra pels seus fruits, la Festa de la Cirera, que va néixer el 1983, un any molt pròsper per a la pagesia local.
Els darrers anys del segle XIX, la plaga de la fil·loxera que va afectar els camps de raïm de Catalunya va fer que molts pagesos canviessin de cultiu i optessin per la cirera. El 1983, el Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita.
Arrels i innovació, passat i futur
Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Associació de Pagesos del Papiol i l’Ajuntament del municipi. Va néixer el 1983, més com a festa de la pagesia (amb caràcter de celebració) que no pas com a fira (amb finalitats més comercials i de promoció econòmica). Se celebra el primer cap de setmana de juny.
El cultiu de la cirera ha quedat integrat a la identitat del poble, ja que durant dècades ha estat molt important per a l’economia local, tot i que cada cop és més escassa.
Encara que la producció de cireres ha anat disminuint els darrers temps a causa dels canvis de l’agricultura, no es vol deixar perdre l'essència de la festa. Per això es treballa per mantenir vives les arrels de la celebració, alhora que se cerquen alternatives que garanteixin la seva continuïtat.
Així, els plans per al futur són que cada cop vagi prenent més caire de fira, sense que perdi, però els seus orígens festius; que a banda de la cirera, també es promocionin altres productes de la terra, sobretot gastronòmics, de qualitat, autòctons, de quilòmetre zero i d’elaboració pròpia; impulsar altres activitats econòmiques locals, com la restauració i el comerç; o aconseguir la implicació de nous agents, com les grans empreses del municipi (i afegir-la a l'actual col·laboració d’empreses més petites i entitats locals).
Tot plegat, amb el convenciment que de la cirera, se’n pot treure encara molt de suc.
L'ocasió idònia per voltar pel Papiol
El Papiol compta amb uns quants recursos atractius turísticament, com el seu entorn natural o el seu patrimoni arquitectònic i cultural, per exemple. Una gran ocasió per descobrir i redescobrir els tresors papiolencs és, precisament, la Festa de la Cirera.
Pa, vi, oli... i cireres (els orígens de la festa)
Al Papiol, fa cent anys, no hi havia cireres. Hi havia vinyes, bàsicament, i també oliveres. El raïm i l’oliva van ser dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera.
A causa de la plaga de fil·loxera que va afectar Catalunya, els pagesos d’aquell moment van haver de canviar de cultiu. Això va passar al Papiol i a molts altres camps del Baix Llobregat i del Barcelonès.
Fa més de tres dècades, el 1983, el Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita.
El poble, fins i tot, pot presumir d’una varietat de cirera local, que amb un nom inspirat en el topònim del municipi, la Papiola, s’ha comercialitzat arreu.
Galeria de cartells i programes de la Festa de la Cirera: